De 500e kerk in Nederland heeft zich begin oktober aangesloten bij de beweging van Groene Kerken. Wij maken er als De Lichtbron ook al enige jaren deel van uit, samen met De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap de Kapel en de Oud-Katholieke Kerk St Vitus op ‘t Melkpad. Mooi om op deze Groene Kerkendag met een paar honderd mensen bijeen te komen op zaterdag 12 oktober in Utrecht. Antoinette, Aster en Eveline vanuit de Lichtbron bezochten verschillende workshops. Hieronder een impressie van ons.
De dag opende met mooie en intense muziek van Schrijvers voor Gerechtigheid en een stevig inleiding op de dag door Projectleider Carla Dik-Faber: ‘Natuur is geschapen om God te eren, maar als zoveel soorten sterven, dan valt de lofzang stil’. Een zin die wel binnenkomt in deze week waarin de biodiversiteitstop van de VN plaatsvindt.
In de workshop ‘Genieten van genoeg’ lieten we ons eerst inspireren door vier mystici die door de eeuwen heen getuigden van hun liefde voor God en de schepping. Daarna dachten we na over de stappen die we kunnen zetten als Groene Kerkwerkgroep in Hilversum Probeer je draagvlak in de kerk en in de buurt te vergroten. Geef informatie door, bijvoorbeeld in de digitale Nieuwsbrief en de Wijkbrief. Kijk bijvoorbeeld hoe je als christen in je eigen huishouden groener kunt zijn, zonder te gaan preken. Bezin, verdiep en verwonder je als geloofsgemeenschap en kijk daarna hoe je tot zegen kunt zijn voor je eigen woonplaats.
De workshop klimaatgesprekken ging over de klimaatspagaat, wel weten dat het niet goed is voor het klimaat, maar het toch doen. Iedereen heeft het, dus kunnen we het beter benoemen. In een klimaatgesprek kun je dat doen en ook een zaadje planten voor verandering. Het gaat om goed luisteren naar de ander en vertellen wat je zelf doet. Samen wordt doen makkelijker! Op klimaatgesprekken.nl kun je inschrijven voor een workshopreeks op maat voor kerken.
Inde workshop ‘hoop in de crisis’ hoorden we dat soms eerst wanhoop en een periode van rouw wordt doorleefd, voordat er weer ruimte kan komen voor hoop. Hier hebben we over doorgepraat: kun je ook rouwen om klimaatverandering? Ook hebben we met elkaar besproken hoe je hoop kunt vinden op allerlei verschillende manieren aan de hand van het bekende lied: Zing vecht huil bid lach werk en bewonder – muziek, gebed, kunst, films: alles kan helpen om hoop met elkaar te vinden. Hoop is niet iets passiefs, maar iets actiefs, iets levends!
En we hebben nagedacht hoe juist de kerk een inspirator kan zijn op het gebied van duurzaam leven en wat voor rol de kerk heeft ten opzichte van het bedrijfsleven of de overheid of de burger. Een beter klimaat begint in de kerk?
We vonden het een mooie, inspirerende dag!
Meer weten? Email dan naar moc.l1742355883iamg@1742355883musre1742355883vlihn1742355883ekrek1742355883eneor1742355883g1742355883