Terugblik op de Groene viering

10 oktober 2024

Op de zonovergoten zondagmiddag 6 oktober druppelde de Oud-Katholieke Kerk  St. Vitus op ’t Melkpad steeds verder vol met nieuwsgierige bezoekers. In het kader van de Duurzame Dagen van Hilversum, een initiatief van Hilversum100, werd in deze kerk een zogenaamde ‘Groene viering’ gehouden. Naast alle fantastische en inspiratievolle initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Hilversum konden mensen op zondagmiddag hier terecht voor een stukje bezinning. De viering werd georganiseerd en uitgevoerd vanuit de Groene Kerken van Hilversum.

Tijdens de viering werd ons zo vlak na Dierendag een spiegel voorgehouden: hoe gaan wij met dieren om en met al het leven om ons heen? Specifiek werd ingezoomd op de persoon van de Heilige Franciscus. Een radicale man, die dieren in het licht van zijn geloof zag als zijn broeders en zusters. Kunnen we zijn doorleefde gedachtengoed een plek geven in hoe wij omgaan met dieren, en hoe we over hen denken?
Er was ruimte voor reflectie en gebed, voor muziek en zang, voor zingeving en ontmoeting. Voor de kinderen was een speciaal programma: zij horen over het leven van st Franciscus en gingen aan de gang in de tuin, met wormen en zaadbommen. Zelfs de worm is immers zeer belangrijk, dat wist Franciscus al: een ogenschijnlijk onbetekenend diertje, maar van groot belang voor de vruchtbaarheid van de aarde.

De Groene Kerken van Hilversum zijn de protestantse wijkgemeente De Lichtbron, De vrijzinnige geloofsgemeenschap van De Kapel en de Oud-Katholieke St Vitus op ’t Melkpad. groenekerkenhilversum@gmail.com

Andere berichten