Oud-wijkpredikant ds. Kelder overleden

10 oktober 2024

Afgelopen vrijdag, 4 oktober 2024, is onze oud-wijkpredikant ds. Annemieke Kelder overleden. Zij begon in 1998 in de Ontmoetingskerk en verhuisde met de wijkgemeente mee naar De Morgenster. In 2001 verruilde ze Hilversum voor Leiden. Ze kreeg er de dagelijkse leiding over het diaconaal centrum de Bakkerij.

Specialisatie

De vier jaar Hilversum waren omgevlogen. Er gebeurde ook veel, in het bijzonder het samengaan van wijkgemeenten en de opening van De Morgenster. “Al die tijd zijn er kostbare mensen mee bezig geweest; mensen die je zo nodig hebt voor de opbouw van de gemeente; niet alleen in het samengaan van Noord en Oost, maar ook in het verwerken van het feit dat dit de kudde is die overbleef van vier kerken. […] Dat vraagt om een constante bemoediging.” Het pastoraat zag ze in Hilversum veranderen. Van ‘aanwezigheidspastoraat’ werd het ‘pastoraat op aanvraag’ en ‘crisispastoraat’. Dat vond ze lastig. “Als ik bij iemand ben, is dat met volledige aandacht.”

Bij haar vertrek vertelde ze voor het Kerkblad van Hilversum “Met hart en ziel heb ik het gemeentewerk eerst willen doen voordat ik naar een specialisatie ben gaan zoeken. Maar daar ben ik nu wel aan toe. Gemeentewerk is van alles een beetje. Ik ben iemand die ook iets wil uitdiepen.”

Het diaconaat was, in haar eigen woorden, de kern van de Bijbelse boodschap van gerechtigheid en rechtvaardigheid. “Het is Gods eerste keus: de zwakkeren, degenen die tussen de molenstenen van de samenleving vermalen dreigen te raken. Vanouds waren dat de armen, de weduwen, de wezen en de vreemdelingen.”

Terug in Hilversum

Aan het eind van het interview kreeg ze de vraag of Hilversum haar nog wel eens zou terugzien. “Als ze me vragen…” zei ze lachend. Vrijdag 6 september was ze nog bij de speciale overstapavond in De Morgenster aanwezig. Vrijdag 11 oktober 2024 was de uitvaart.

Andere berichten