Advent en Kerst 2024

Help je me hopen?
Advent is een tijd van verwachting en hoop. We kijken uit naar de komst van Jezus, we verlangen naar vrede en licht. We hopen op een rechtvaardige wereld. Hoop is belangrijk. Zeker in deze roerige tijden. Er gebeurt zoveel in de wereld, in de kerk, in ons eigen leven.
Hoop krijgen, of hoop houden, dat doen we niet alleen: mensen kunnen elkaar hoop geven. We hebben elkaar nodig.
Het thema van het adventsproject van dit jaar is dan ook: Help jij me hopen?
Die vraag stellen we deze Adventsperiode aan elkaar en aan onze God: Helpt U ons hopen?

Verhalen vol hoop
We lezen verhalen waarin mensen hoop krijgen. Op de eerste zondag wordt verteld over de vijgenboom, die met zijn groene knoppen een teken van hoop is. Daarna horen we over Johannes de Doper, Maria en Elisabet, de herders in het veld en Simeon en Hanna in de tempel. Het zijn stuk voor stuk prachtige verhalen die onze hoop en verwachting kunnen voeden.

Kalender van de hoop
Op deze zondagen in Advent delen we als gemeenteleden ook echt samen onze hoop. Dan doen we met de Kalender van de Hoop. Iedere Adventszondag staat er bij binnenkomst een groot bord, waarop de Kalender van de Hoop hangt. Op deze Kalender is het verhaal van die zondag afgebeeld en de vraag die bij die zondag hoort. U en jij worden uitgenodigd om op dit bord, bij de Kalender, hoopgevende berichten te schrijven en de vraag van de week te beantwoorden. In de kerkdienst tijdens het kindermoment bekijken we samen dit bord en wat daarop is geschreven, zo kunnen we met elkaar hoop delen.

Eerste Advent

Deze zondag staat de vijgenboom centraal. De boom geeft hoop, midden in de winter, je ziet aan zijn knoppen dat het weer lente zal worden.
De vraag van deze zondag:
Welke plek is voor jou bijzonder?

Welke plek is voor jou hoopvol? Waar, op welke plek vind jij hoop?

Tweede Advent

Deze zondag staat Johannes de Doper centraal, hij roept mensen op om een nieuw begin te maken met God en geeft mensen zo hoop.
De vraag van deze zondag:
Wie is belangrijk voor jou?

Wie geeft jou hoop, van wie krijg je hoop?

Derde Advent

Wat kunnen wij doen?

Op deze derde zondag van Advent vertelt Johannes wat mensen kunnen doen: als je twee stel kleren hebt, kun je er één weggeven. Tollenaars moeten niet teveel geld vragen en soldaten moeten geen verkeerde dingen doen. Zo kan iedereen iets doen om Gods koninkrijk zichtbaar te maken.

Wat kunnen wij doen? Iedere adventszondag staat er bij de ingang van de  kerk de Kalender van de Hoop waarop de ‘hoopvraag’ van die week is te lezen. Bij binnenkomst wordt u uitgenodigd om deze hoopvraag te beantwoorden en op het bord te schrijven. De antwoorden worden besproken tijdens het kindermoment.
De vraag bij derde advent, zondag 15 december, is

‘Uit welke activiteiten put jij/put u hoop?’

Vierde Advent

4e advent – zondag ‘RORATE COELI’ [vertaling ‘Dauwt hemelen’]

Gaandeweg Advent is steeds duidelijker geworden, dat wij mensen het vrederijk niet kunnen stichten. God zelf moet ‘van boven’ komen om en ‘de hemelen scheuren’. Vandaar de antifoon deze zondag ‘Dauw, hemel, van omhoog’, gebaseerd op een hartstochtelijke uitroep in Jesaja 45,8 (NBV21):

“Hemel, laat gerechtigheid neerregenen, laat haar neerstromen uit de wolken.”

Deze woorden uit Jesaja zijn in de romeinse traditie (de kerk in het Westen) verbonden met Psalm 19: het zijn de hemelen, die Gods wijsheid bezingen en zo moet nu ook op aarde Gods wil gebeuren. De jonge bruidegom (Psalm 19:6) verlaat het bruidsbed (de hemel) om als enige de Thora (de bruid) te omhelzen. Je proeft hierin de verbondenheid van het geloof in de Messias Jezus met joods messianisme. Wij zijn ons dat nauwelijks meer bewust, maar hierin komt aan het licht dat in de eredienst niets ‘zo maar’ gevierd, gezongen en gezegd wordt.

Er komt er één die de thora vervult en dat is goed nieuws! Nu wordt werkelijkheid waar de ‘eenvoudigen’ in Israël op hopen: ‘uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel’. Er hoort geen komma, geen pauze tussen deze woorden. Ze zullen op één adem worden gesproken. En de ‘eenvoudigen’ (Psalm 19,8) die ons helpen hopen op de bruidegom (Psalm 19), het kind (Micha en Lucas) – zien we in die twee vrouwen die wat de engelen hun zeiden voor betrouwbaar houden. Het woord van wijsheid dat hen van vreugde doet zingen bij hun ontmoeting.

Tussen het aansteken van de 4e adventskaars en het ‘amen’ na de zegen kleurt het lied van Maria ook ons verlangen, wanneer wij als laatste lied op weg naar het Kerstfeest hoopvol zingen: ‘O kom, o kom, Emmanuel! Verblijd uw volk, uw Israël!’

De vraag bij vierde advent, zondag 22 december, isWelke muziek is voor jou, voor u hoopgevend?

Kerst ochtend

Vanochtend is het kerstochtend, een engel is aan de herders verschenen en wie hebben zij gevonden?

In deze vrolijke dienst wordt de musical ‘Hoopbedrijf Klaboem!’ opgevoerd. We maken kennis met o.a. Jaap Afbraak die een sloopbedrijf runt. Maar, het lijkt wel of er niemand deze kerst wil slopen… Dan komt Pippa Plaksel op bezoek, die wel een beetje op een engel lijkt.  Zij brengt hen een nieuwe boodschap: niet slopen, maar hopen! Wat heeft die boodschap eigenlijk te maken met Kerst? Kom het te weten in onze musical, voorbereid door jonge (en wat oudere) enthousiaste gemeenteleden, in een inspirerende dienst waarin het Kerstverhaal en het thema Hoop centraal staat.

Verbindende filmpjes over hoop

Elke zondag zal er een filmpje getoond worden tijdens de dienst waarin gemeenteleden (jong en ouder) de vraag van de week beantwoorden, die met hoop te maken heeft. Ook op die manier delen we in de hoop met elkaar, in woord en beeld. De filmpjes verschijnen ook op de website, om nog eens terug te kijken of aan iemand te laten zien.

Elke zondag zal er een filmpje getoond worden tijdens de dienst waarin gemeenteleden (jong en ouder) de vraag van de week beantwoorden, die met hoop te maken heeft. Ook op die manier delen we in de hoop met elkaar, in woord en beeld. De filmpjes verschijnen ook op de website, om nog eens terug te kijken of aan iemand te laten zien.

Projectlied
Bij dit project is een passend lied geschreven, wat door Arno Rog op de muziek van LB 990/991 is gezet. Elke zondag zingen we het refrein en het couplet van die zondag.

Gezinsboekjes
We zijn niet alleen op zondag samen in de kerk: ook door de week kunnen we uiting geven aan ons geloof en zijn we verbonden met elkaar. Daarom biedt Kind op Zondag bij het project ook gezinsboekjes aan, waarmee gezinnen thuis kunnen toeleven naar kerst. Het gezinsboekje heeft voor elke dag in de adventstijd een nieuwe bladzijde. Er staan voorleesverhalen in, leuke activiteiten, gespreksvragen en nog veel meer.
De kinderen ontvangen de boekjes tijdens de Adventszondagen, maar je kan ook contact opnemen met ds. Aster Abrahamsen of Christa Streutker voor dit boekje.

We zien uit naar een hoopvolle Adventsperiode!

Ds. Aster Abrahamsen en jongerenwerker Peter van Wesel