De Lichtbron viert – (1) Tafelkaarsen

18 oktober 2024

In alle voormalige (wijk)gemeenten van De Lichtbron waren verschillende liturgische tradities en gewoontes.
De Werkgroep Vieren probeert voor de nieuw ontstane geloofsgemeenschap aspecten van de liturgie hernieuwd te doordenken. Daarbij gaan we het komende jaar uitproberen wat passend is.

Tafelkaarsen
Voorlopig steekt de ouderling van dienst bij aanvang van de viering vanuit de stilte twee tafelkaarsen aan. Dat gebeurt vanaf de Paaskaars die het Licht van Christus symboliseert. Christus is de bron van alle licht. De meeste voormalige wijken hadden tafelkaarsen, maar op iedere plek hadden ze een andere functie.

Stilte
De Werkgroep Vieren staat aan het begin van de viering een moment van verstilling en toewijding voor ogen. Uit de drukte van het dagelijks leven komen we samen. De korte stilte geeft ons gelegenheid om tot inkeer te komen om ons voor te bereiden op de ontmoeting met God. De liturgische tafel is de plek waar de gemeente rondom verzameld is: vanaf die plek wordt er gebeden, worden de Schriften uitgelegd en wordt de Maaltijd gevierd. Met het aansteken van de kaarsen drukken we de toewijding ook in een gebaar uit; toewijding aan deze plek waar we op uitnodiging van Christus samenkomen.

Werkgroep Vieren

Andere berichten