Het komende najaar is er veel aanbod voor hen die in zijn voor samen leren en het gesprek aangaan.
Hieronder plaatsen we een volledig overzicht van alles wat we ons hebben voorgenomen, van een avond in de Vredesweek tot aan Inspiratieavonden Liturgie, van een gesprekskring voor 25plussers tot gesprekken over ‘Grenzeloos God’.
Het thema van de Vredesweek 2024 luidt ‘Samen voor vrede. Nu!’ Dat is een oproep tot actie.
Midden in die vredesweek wil ik stilstaan bij het woord ‘vrede’, aan de hand van wat Stefan Paas daarover schrijft in zijn boek ‘Vrede op aarde. Over heil en redding in deze tijd’. Het bijzondere van dat boek is dat het woord ‘vrede’ wordt gemaakt tot het centrale woord in de Bijbel. Hoe doet Stefan Paas dat en welk nieuw beeld levert dat op van waar het christelijk geloof voor staat? Welke inspiratie krijgen we zo niet alleen voor ons denken maar ook voor ons handelen? De opzet van de avond is dat we na een inleiding van maximaal een half uur doorpraten over ‘vrede’ aan de hand van een aantal stellingen en passages uit dat boek van Stefan Paas.
Tijd en plaats: dinsdagavond 17 sept., 20.00 uur in de Bethlehemkerk
Inleider: Erik van Halsema
Deze groep is bedoeld voor iedereen – zowel beginners als mensen met meer ervaring – die graag samen met anderen Bijbelteksten wil lezen en van de interpretaties van anderen wil leren. Wat we lezen wordt door de deelnemers meestal zelf ingebracht. We gebruiken verschillende methodes en vertalingen en spreken zowel ons hoofd aan als ons hart. De groep wordt geleid door ds. Heleen Weimar.
De bijbelleesgroep bestaat uit leden van de Regenboogkerk en eentje uit De Morgenster. Het zou fijn zijn als ook leden van de andere Bemoreplus-kerken mee gaan doen. Samen met de Bijbel bezig zijn is een prachtige manier om elkaar beter te leren kennen en verbondenheid te ervaren.
Data: de dinsdagavonden 10 september, 8 oktober, 12 november en 10 december in 2024, en 14 januari, 11 februari, 11 maart, 8 april en 13 mei in 2025
Tijd en plaats: van 20.00-21.30 uur in de Bethlehemkerk
Contact en opgave via moc.l1732186745iamg@1732186745ramie1732186745w.ah1732186745
Hilversum viert dit jaar zijn 600-jarig bestaan.
Ter gelegenheid hiervan organiseert ZinCafé Hilversum een filmavond en een zestal avonden over Inspirerende Hilversummers. Dit kunnen mensen zijn die voor Hilversum, Nederland en/of wereldwijd van bijzondere betekenis zijn. Mensen uit het verleden, maar ook hedendaagse personen.
Hun drijfveren kunnen een bron van inspiratie voor anderen zijn.
In oktober 2024 zijn bijeenkomsten van start gegaan rond het boek ‘Grenzeloos God’ van Tilmann Haberer. Een bijzonder boek waarin alle klassieke thema’s van het christelijk geloof langs komen – maar dan wel op een nieuwe en vaak verrassende wijze. God, wereld en mens worden hierbij steeds op elkaar betrokken. Paradoxen worden niet geschuwd. Een boek om je te laten uitdagen en er over in gesprek te gaan.
De bijeenkomsten zijn steeds op de donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur in de Morgenster
Programma oktober 2024 – juni 2025
– 24 okt. 2024: Par. 1: Wat is God?
– 7 nov.: Par. 2: Zien, weten en voelen
– 28 nov.: Par. 3: Schepping 7.0: de evolutie van God, kwantummechanica en zwarte gaten
– 19 dec.: Par. 4: Triniteit: God als schepper, schepping en communicatie
– 9 jan. 2025: Par. 5: De vraag naar de Vader, de vraag naar het kwaad
– 30 jan. Par. 6: De man uit Nazareth
– 20 feb. Par. 7: Jezus’ boodschap, een ‘grenzeloos’ rijk
– 20 mrt. Par. 8: De vraag naar de historiciteit
– 10 april Par. 9: Christus, de Zoon van God
– 1 mei: Par. 10: De lijdende God
– 22 mei: Par. 11: De mens: diersoort en Gods evenbeeld
– 12 juni: Par. 12: Wie spreekt er als ik zeg ‘Ik ben’?
volgt zomerstop tot in september
De bijeenkomsten worden steeds kort aangekondigd in de nieuwsbrief van De Lichtbron en kunnen ook los gevolgd worden per sessie. In dat geval wordt het op prijs gesteld als je even een mailtje stuurt naar de gespreksleider, ln.sd1732186745d@hvf1732186745dj1732186745 Dan weten we hoeveel stoelen we klaar moeten zetten.
Veel mensen ervaren de zondagse eredienst als het hart van het kerkelijk leven. Eeuwenlang is dat zo geweest, en voor velen nog steeds. Die eredienst is ons dierbaar en soms heilig. Tegelijkertijd kan zij ook discussie oproepen. De één hecht aan vertrouwde vormen, de ander aan variatie en creativiteit. Nu wij een nieuwe gemeenschap vormen, komt opnieuw de vraag bovendrijven: waarom doen wij de dingen zoals we die doen? Wat betekenen bepaalde symbolen? Waarom deze volgorde? Is die heilig? Kan het ook anders? Op basis waarvan maken we keuzes?
Op vijf inspiratieavonden willen we hierover samen in gesprek en aan het werk gaan. Met de kennis uit de traditie en de uitdagingen van de huidige tijd. Met alle generaties, en ook de muziek zal niet ontbreken. De avonden worden geleid door ds. Oane Reitsma en ds. Heleen Weimar.
We gaan aan de slag met 5 min of meer losse thema’s, die alle raken aan ons kerkzijn als Bemoreplus
Zoals u in de wegwijzer kunt lezen wordt er ook in het komende seizoen in totaal vier keer een maaltijdviering in kleine kring georganiseerd in het Stiltecentrum.
Deze vieringen zijn vooral bedoeld voor gemeenteleden die de diensten op zondagmorgen niet (meer) kunnen bijwonen.
De eerste maaltijdviering in kleine kring dit seizoen zal zijn op maandag 30 september a.s. Ds. Hillegonda Ploeger gaat voor in deze viering. Op maandag 9 december a.s. wordt deze avondmaalsviering in het Stiltecentrum geleid door ds. Jetty Scheurwater.
De vieringen beginnen om 14.30 uur; na afloop van de viering ontmoeten we elkaar en drinken samen een kopje koffie of thee.
U kunt zich aanmelden bij uw sectiecoördinator en/of pastorale ouderling.
Afgelopen zomer hebben we enkele huiskamergesprekken gehad rond het boek ‘De namiddag van het Christendom. Op weg naar een nieuw tijdperk’. Op zondagmorgen 28 juli jl. heeft dat in de Regenboogkerk ook liturgisch een vervolg geha d. Naar aanleiding van die dienst kwam van diverse mensen een verzoek om een vervolg op die huiskamergesprekken. Heb je belangstelling neem dan svp contact op met ds. Erik van Halsema.
Het kon niet uitblijven: het moeilijkste en volgens sommigen het gevaarlijkste boek van de bijbel, de Apocalyps van Johannes zal dit najaar centraal staan. In beelden en visioenen die over elkaar buitelen, nu eens angstaanjagend met een draak en de Dood op het paard, dan weer lieflijk en troostend schildert Johannes op Patmos ons de eindtijd voor ogen. Geen wonder dat kunstenaars van alle tijden zich geïnspireerd weten door deze visioenen. Het Lam van Gods van Jan van Eyck wordt zelfs als wereldwonder beschouwd. Maar nogal wat christenen zien in de concrete politiek ook allerlei aanwijzingen, wijzen op rampen en vooral op oorlogen. Dikwijls wordt de tegenstander als satan afgeschilderd. Is dat een goede manier om dit boek dat als laatste met enige moeite aan de canon is toegevoegd te begrijpen? Augustinus met zijn Stad Gods zal ook niet ontbreken in het leerhuis: hij bestreed vurig een al te aardse uitleg van de Apocalyps.
Wij gaan een poging wagen met een heel team: ds. Erik van Halsema, drs. Joep Mourits, drs. Hennie Burggraaff en prof.dr. Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog.
Wekelijks sturen we een nieuwsbrief uit om al onze leden en betrokkenen op de hoogte te houden. Geef je op met onderstaand formulier: