Protestantse Lezing: ‘Oorlog en Vrede’. 

12 oktober 2024

De Protestantse Lezing gaat dit jaar over het thema ‘Oorlog en Vrede’. 

De kerk predikt van oudsher een pacifistische lijn. Jezus verkondigde een rijk van vrede en niet van geweld. Tegelijk erkent de kerk vanouds het belang van een overheid die de vrede dient en daarvoor soms geweld moet inzetten. Soms kan het inzetten van een krijgsmacht een laatste redmiddel zijn om onrecht te bestrijden en erger te voorkomen. Kerkvader Augustinus ontwikkelde het concept van ‘de rechtvaardige oorlog’: oorlog voeren vanuit het verlangen naar vrede. 

Tijdens de Protestantse Lezing gaan we met elkaar in gesprek over hoe we ons als kerk, mens en samenleving verhouden tot oorlog en vrede.

In gesprek

Ds. René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk, introduceert het thema. Ds. Gert van der Ende, hoofdkrijgsmachtpredikant bij Defensie, neemt de aanwezigen vervolgens mee in wat het betekent om door de kerk gezonden te zijn binnen de krijgsmacht. Prof. Pieter Vos, hoogleraar ethiek en geestelijke verzorging bij de krijgsmacht (PThU), gaat vervolgens in op ethische vragen rond oorlog en vrede en de verschillende visies daarop. Daarna is er de mogelijkheid om samen in gesprek te gaan om te verkennen hoe we ons als kerk, als samenleving en als mens verhouden tot het complexe dilemma van het najagen van vrede en het voeren van een rechtvaardige oorlog. 

 

U bent van harte welkom om de Protestantse Lezing bij te wonen. 

Programma

19.30 uur        inloop
20.00 uur        opening door ds. René de Reuver
20.10 uur        bijdrage door ds. Gert van der Ende
20.45 uur        bijdrage door prof. Pieter Vos
21.05 uur        in gesprek onder leiding van Tabitha van Krimpen
21.45 uur        afsluitende woorden door ds. René de Reuver
21.50 uur        start borrel
22.15 uur        einde


Aanmelden

Andere berichten