Wat doet een voorzitter van de Algemene Kerkenraad zoal? Die vraag stelde Annechien Cevaal mij met als suggestie om er iets over te schrijven.
De komende vijf maanden ben ik nog voorzitter en dan zit mijn vierjarige periode erop. Het zijn vier roerige jaren geweest. Maar dit is geen terugblik, we zijn nog volop bezig, niet in het minst met de uitwerking van de besluitvorming van het PgH2024-proces. Dus, wat doet een voorzitter eigenlijk? Het is een mooie, leuke, boeiende en ook verantwoordelijke taak; ik zie vier rollen als voorzitter van onze Protestantse gemeente.
Zichtbaar
De voorzitter heeft ten eerste een publieke rol die u van buiten ziet. Dan gaat het om het voorzitten van de vergaderingen van de algemene kerkenraad en het moderamen (het dagelijks bestuur van de algemene kerkenraad). En de praatjes die een voorzitter houdt bij een welkom of afscheid van predikanten en kerkelijk werkers. Of de nieuwjaarstoespraak die we traditioneel op de eerste maandag van het nieuwe jaar houden. Met deze rol kun je ook iets van verbinding en gemeenschap uitstralen. We zijn, als Protestantse gemeente, een mooie en betrokken club mensen, met alle verscheidenheid in de drie geloofsgemeenschappen.
Takenlijstje
In de tweede plaats heeft het voorzitterschap ook een organisatorische rol. Ervoor zorgen dat de vergaderingen voorbereid zijn, de beleidsstukken geschreven worden, de juiste mensen geïnformeerd zijn. Hiervoor is er veel afstemming met de scriba. Dat moet een goede tandem zijn. Gelukkig heb ik dat ervaren deze intensieve jaren in de persoon van Ina Buist. Veel waardering voor haar precisie, daadkracht en steun. We hebben bijna dagelijks contact. Dan gaat het over de veilige kerk, de samenvoeging met De Graankorrel, het beleidsplan, de plaatselijke regeling, de communicatie, de bezwaarprocedure, overleg met kerkelijk werkers, enz. Er zijn regelmatig gesprekken met andere voorzitters van de wijkkerkenraden, colleges van kerkrentmeesters en van diakenen. De voorzitter vertegenwoordigt de Protestantse gemeente in de Raad van Kerken Hilversum.
Kortom, er is elke week wel een overleg of bijeenkomst waar ik naar toe kan. Dat is leuk en boeiend en afwisselend. Een nadeel is: ik ga bijna altijd naar de kerk toe met een takenlijstje in mijn hoofd…
Visionair
Er zit ten derde ook een visionaire rol in het voorzitterschap. Dat heeft te maken met de koers van onze Protestantse gemeente. Met elkaar – als algemene kerkenraad – formuleren we de koers en dragen we zorg voor alle gezichtspunten. Die koers bepaalt de voorzitter niet zelf, maar die draagt deze wel uit.
Je raadt het al, dat heeft de afgelopen jaren veel accent gekregen met het PgH2024-proces. Veel tijd heeft gezeten in overleggen hierover, voortdurend afstemmen tussen alle groepen en gesprekken voeren met mensen die het eens én oneens zijn met de koers, met bezwaarmakers. De verrijkingsbijeenkomsten in het kader van PgH2024 waren hiervan ook een voorbeeld.
Lastige momenten
Tenslotte is er een vierde rol als voorzitter, een binnenkant. Ik heb mijn rol als voorzitter als een verantwoordelijke taak gezien. Je bent het eigenlijk zeven dagen per week. Het gaat om ruim 3000 mensen die zeer betrokken zijn bij onze Protestantse gemeente. Het gaat om de gemeente van Jezus Christus. Daar leiding aan geven vraagt om een levende relatie met de Heer. Ik heb veel gebeden en wist me gedragen in gebed. Het is eerlijk gezegd ook wel eens lastig geweest, je maakt als voorzitter best veel momenten mee of je hoort van zaken waarin we niet als broeders en zusters samenleven, maar bozig tegenover elkaar staan. Ik probeerde dat altijd te zien als betrokkenheid. Maar het is ook kleinmenselijk gedrag, waar je (te) snel een oordeel over kunt hebben. Dat dit in onze gemeente voorkomt… Gelukkig is onze goede God genadiger, liefdevoller en geduldiger dan ik.
Jan de Leede
De Algemene Kerkenraad voert gesprekken voor een nieuwe voorzitter en daarmee een opvolger voor Jan de Leede.