Vijf wijkgemeenten, nu De Lichtbron, kerken al enige maanden samen in de Bethlehemkerk. We delen al veel, maar ook zijn we elkaar nog aan het opzoeken. Dat betekent dat we aan elkaar, maar voor velen ook dat ze aan het nieuwe gebouw moeten wennen.
Vanuit de vijf wijkgemeentes zijn er ook veel spullen meeverhuisd, opgeslagen en her en der in de kerk neergezet. In veel gevallen is hier ook niet een directe bestemming voor, terwijl het soms ook gaat om waardevolle spullen.
Voor veel mensen is het belangrijk dat er nog iets is dat herinnert aan het gebouw dat zij moesten verlaten. Voor een aantal mensen geldt dat er niets meer is dat mee kon verhuizen omdat het gebouw nu gebruikt wordt door een andere kerkgemeenschap. Ook gemeenteleden van de Bethlehemkerk moeten wennen aan de veranderingen.
Een goed uitgangspunt en moment om nu met ‘frisse’ ogen naar het gebouw te kijken.
De kerkenraad van de Lichtbron heeft daarom een werkgroep ingesteld die het interieur van de Bethlehemkerk onder de loep gaat nemen. Daarin zitten mensen uit alle vijf wijkgemeentes en met verschillende expertises. Ook de werkgroep Vieren is vertegenwoordigd in deze werkgroep, omdat zeker in de kerkzaal en het stiltecentrum veranderingen al snel aan het liturgische handelen raken.
Op 19 november kwamen we voor het eerst bij elkaar. We hebben alle ruimtes van de kerk bekeken om een voorlopige indruk van het gebouw te krijgen en wat er eventueel mogelijk zou kunnen worden aangepast voor het gebruik door de nieuw samengestelde gemeente.
De eerste bevindingen zijn:
• De vergaderzalen zijn functioneel en behoeven weinig of geen aanpassingen.
• De hal en gang, de kerkzaal en het stiltecentrum riepen wel allerlei reacties op. De algemeen gedeelde indruk is een rommelig gebouw, doordat op allerlei plekken tijdelijk spullen zijn neergezet.
• Meer sfeer verhogende aanpassingen in de kerkzaal, met name als in kleiner verband vieringen worden gehouden.
• Een stiltecentrum zonder richtpunt waar ook allerlei verschillende voorwerpen in hoeken zijn neergezet, maar die geen eenheid vormen.
We leggen verantwoordelijkheid af aan de kerkenraad waar we een advies neer zullen leggen. De kerkenraad beslist uiteindelijk over eventuele voorgestelde veranderingen.
We begrijpen goed de emoties die verbonden zijn aan wat vertrouwd en eigen is. Samen staan we voor een keuze wat wel en niet inzetbaar is in de komende jaren.
Onze volgende activiteit is een gedegen inventarisatie van alles wat er aan materialen, meubelen en liturgische voorwerpen in de kerk aanwezig is, om daar vervolgens keuzes in te gaan maken.
We werken met z’n allen aan een levende gemeente, De Lichtbron, en we gaan ons uiterste best doen, om naar een huis toe te werken, waarin we ons allen thuis voelen.
We houden jullie op de hoogte van wat er in de komende tijd gebeurt.
De werkgroep ‘Interieur’ van De Lichtbron:
Marlies Pestman, Bob van Rheenen, Annette van Vliet, Annemieke Parmentier, Maarten Bekker, Annemieke Nijdam, Ineke Woldman en Max Eilander.