In Genesis 1 lezen we: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen’. Deze tekst wordt meestal zo opgevat daar we hier de oorsprong vinden van onze huidige milieu- en klimaatcrisis. De tekst zou een vrijbrief zijn geweest voor een ongebreideld heersen van homo sapiens. Nog afgezien van de vraag of deze tekst werkelijk aan de bron van al onze crises ligt is er nog een vraag: namelijk of dit wel een juiste uitleg is van Genesis 1. De laatste jaren zijn daar kritische vragen bij gesteld en die zullen ook op 13 oktober klinken. Hoe komt het er uit te zien als niet de zesde dag van de schepping maar de zevende dag het hoogtepunt van het scheppingsverhaal is? Als niet de mens maar de sabbat de kroon van de schepping is? Hoe lezen we als we het scheppingsverhaal van Genesis 1 ook lezen als een prelude op de geschiedenis van het volk Israël? Dat levert verrassende dingen op zullen we zien.
Deze dienst van Woord en Tafel is zo ook een vervolg op de klimaatviering van vorige week zondag.
Thema: Schepping en sabbat
Voorganger: ds. Erik van Halsema
Ambtsdragers: Corné van Zandwijk, Eveline van Toor, Anita den Uil en Wilma Hilberts
Lector: Conny Roozendaal
Schriftlezingen: Genesis 1: 1-5 en 24-31+ 2: 1-3; Marcus 3: 1-5
Organist: Klaas de Haan
Liederen: 975, couplet 1 en 4; 333; 301k; 984, couplet 1, 2 en 4; 339a; Het liefste Lied van overzee, deel 1, lied 1; 367e; 388, couplet 1, 2 en 3; 228; ‘Eat this bread’ [Taizé]; 422
De liturgie vindt u hier.
In dit land is sprake van ramp op ramp.
Het Afrikaanse land wordt al anderhalf jaar geteisterd door een burgeroorlog met tienduizenden doden en nog veel meer vluchtelingen tot gevolg.
Er is honger en recent is er ook nog een dam doorgebroken, waardoor er voor een half miljoen mensen een watertekort dreigt.
Met het noodhulpprogramma helpt Kerk in Actie op plekken van wanhoop en ontreddering, zoals in Soedan. Kerk in Actie zorgt voor water en middelen waarmee gezinnen in hun levensonderhoud kunnen voorzien. .
Kerk in actie werkt daarbij samen met internationale netwerken van kerken en organisaties.
PGH houdt onze wijkgemeentes in stand. En steunt de Protestantse Kerk; landelijke organisatie, dienstverlening en betaalde professionals.
3- Avondmaals collecte: Voedselbank
Vanwege de inflatie, de alsmaar duurder worden boodschappen redt een groeiend aantal mensen het niet meer en moeten zij een beroep doen op de Voedselbank.
Helaas is de Voedselbank nog steeds onverminderd hard nodig.
Bij Voedselbanken Nederland werken uitsluitend vrijwilligers.
Veel sponsoren steunen hen gratis met raad en daad, maar desondanks hebben ze veel kosten: voor busjes om eten in te vervoeren, voor benzine en diesel, voor gebouwen waarin we het voedsel opslaan en uitdelen, enzovoort.
Uw geld-donatie blijft niet aan een strijkstok hangen maar levert direct tastbare hulp aan mensen die dat nodig hebben.
U kunt uw gift overmaken op de volgende manieren:
•via de Appostelapp (Heeft de voorkeur)
•via de collectezak
•m.b.v. een overschrijving naar onderstaande bankrekeningnummers
1.Diaconie PgH: NL04 RABO 0373 7117 86 o.v.v. Noodhulp Soedan
2.PGH inz. betalingen: NL45 RABO 0373 7225 91 o.v.v. Plaatselijke kerk
3.Diaconie PgH: NL04 RABO 0373 7117 86 o.v.v. Voedselbank
Bekijk de livestream